Relaties & Geld

Het is iets waar de meesten van ons liever niet over praten. Hoeveel we verdienen, wat we uitgeven, wat we sparen. Geld. Maar in een relatie kan het ook heel wat problemen met zich meebrengen. Want, wie betaalt wat? En is dat eerlijk verdeeld? Mijn advies: maak goede afspraken!

homeofdaisies geld relatie afspraken ruzie samenwonen vakantie afspraken ruzie

In mijn online tijdlijnen zie ik momenteel steeds meer mensen samenwonen, verhuizen of zelfs samen een huis kopen. Hier komen natuurlijk heel wat financiën bij kijken. Want wie betaalt de nieuwe bank en wie het behang? En als je er dan woont, hoe doe je het dan met de kosten voor de huur/hypotheek en de boodschappen? De verzekeringen? De (gemeentelijke) belastingen?

Goede afspraken maken is dus belangrijk om later problemen te voorkomen. Misschien vinden jullie het fijn om de kosten precies te splitsen of juist de ene keer de een laten betalen en de andere keer de ander. Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar spreek dit wel duidelijk naar elkaar uit. Ook is het misschien anders wanneer je bent gaan samenwonen in het huis dat al van een van jullie twee was.

Dat laatste was bij mij het geval, ik trok in bij Jochem. Het huis staat op zijn naam en de bijbehorende verzekeringen, gemeentelijke belastingen en erfpacht worden van zijn rekening afgeschreven. Ik betaal alle boodschappen en andere dingen voor het huis. Elke maand gaan we vervolgens kijken wat onze beide kosten waren. Meestal zijn de kosten van Jochem hoger dan de mijne en vul ik dat bedrag aan tot het bedrag wat hij heeft betaald. Zo kunnen we elke maand sparen (voor de bruiloft!). Dit werkt voor ons heel fijn, maar dat kan voor jullie natuurlijk anders zijn. Tast het af, bespreek het met elkaar en evalueer ook af en toe hoe je de afspraken vindt gaan.

Afspraken maken over kosten en uitgaven is ook belangrijk als je op vakantie gaat met je vriendinnen. Je kunt natuurlijk ieder voor zich doen, maar dan zit je elke dag tig keer uit te rekenen wat je allemaal hebt genuttigd en wat je dus moet betalen. Op mijn vakanties en weekendjes weg met mijn beste vriendin maken we altijd een potje. We leggen allebei hetzelfde bedrag in en dat is wat we die dag mogen besteden. Op een zonvakantie is dat bijvoorbeeld 100 euro per dag. Dat klinkt misschien als veel, en soms hoefden we ook echt de volgende dag niks in te leggen. We gingen dan ’s morgens ontbijten bij het strand, huurden een strandbedje, gingen lunchen, kochten wat te drinken, aten een ijsje, dronken nog wat op het terras en gingen uit eten. De ene keer bestelt de een iets duurders en de andere keer is het andersom. Dat maakt dan niet uit, je komt uiteindelijk wel op ongeveer hetzelfde uit. Maar dit is misschien niet altijd even eerlijk, als de een bijvoorbeeld elke dag dure cocktails drinkt en de ander slechts een watertje neemt. Maak dus ook hier goede afspraken, voorkom scheve gezichten en geniet van een fijne vakantie!

Heb jij goede afspraken gemaakt over je uitgaven en gezamenlijke kosten? xo Daisy 

Advertenties

3 gedachtes over “Relaties & Geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s