Bezint eer ge begint

Een oud gezegde, die jullie misschien niet direct wat zegt.”Bezint eer ge begint” betekent zoveel als “Denk goed na voor je ergens aan begint”. Dat lijkt zó niet meer van deze tijd. Niet alleen qua taalgebruik (‘ge’ is toch iets dat ze alleen nog in Vlaanderen gebruiken?), maar vooral ook qua actie. Want in dit méga snelle tijdperk wordt er wat afgetikt, afgesproken, afgeappt, gefacebookt, getwitterd, ge-weet-ik-veel-watt. En veelal zonder daar goed over na te denken.

homeofdaisies bezint eer ge begint typen woorden nadenken social media sms whatsapp facebook messenger berichten sturen sociaal

Ik kwam eigenlijk op een hele stomme manier op deze blogpost. Jochem was een dagje werken in de buitenlucht. Ik ben gewend hem de hele dag te stalken (lees: te pas en te onpas berichtjes sturen, zowel de “Ik mis je”’s als de “Wil je vis of vlees eten vanavond?”‘s). Maar mijn lieftallige aanstaande heeft een ietwat (lees: behoorlijke) mindere internetverslaving als ondergetekende en heeft dus nog steeds een sim only abonnementje zónder internet. “Ik heb toch overal wifi? En als het dringend is bellen ze wel” is zijn motto. Hij heeft een punt.

Maar goed, terug naar het punt dat hij in de buitenlucht aan het werk was. Ergens, midden in de polder. Klein gokje; zonder internet. Dus als ik wat van hem wilde weten, tegen hem wilde zeggen, melden of whatever, moest ik hem SMSen. Jazeker, dat kan nog steeds. Je telefoon heeft nog altijd die functie. Serieus waar! Probeer maar 😉 Ik betrapte mezelf er opeens dat ik goed ging nadenken over wat ik zou sturen. Ik verbouwde zelfs een zin, zodat ik minder letters gebruikte, zodat ik net niet een tweede berichtje ging versturen. Het gaat immers toch van je belminuten af.

Shit! Dagelijks tik ik bakken en bakken en bakken onzin in whatsapp, klik zonder na te denken op ‘send’ maar zodra het over belminuten (en dus centjes) gaat, bekijk ik wel nog even goed hoe mijn berichtje in elkaar zit. Dat is toch gek? Moraal van dit verhaal: misschien moet ik (en wie weet jullie ook wel) eens beter na gaan denken als ik whatsapp/Facebook/Twitter/Messenger/Whatevahhhh berichtjes stuur. Ben ik wel duidelijk? Kan het ook korter/bondiger? Ben ik wel aardig? Kan dit niet verkeerd worden opgevat?

Dit valt ook wel een beetje in lijn met wat ik eerder schreef over online pesten. Ook dit zal niet altijd even lelijk of gemeen bedoelt zijn, maar kan wel voor de persoon aan de andere kant van het scherm zo overkomen. Kunnen jullie je vinden in mijn gedachtengang? xo Daisy 

Advertenties

3 gedachtes over “Bezint eer ge begint

  1. Karin zegt:

    Ik begrijp je punt. Echter, ik vind ook dat men als ontvanger/lezer van een digitaal bericht, zich erop bedacht moet zijn dat het niet altijd persoonlijk is. Mij valt op dat veel mensen zich persoonlijk aangevallen voelen op bijv. FB, terwijl dat meestal niet nodig is. Lastig, maar ik denk dat het zich de komende jaren vanzelf oplost. Zolang hebben nou ook weer geen FB, Twitter, Whatsapp e.d. We moeten, denk ik, nog even wennen 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s