Blijven werken ondanks je ontslag: hoe doe je dat? | Work

Je bent ontslagen of hebt te horen gekregen dat je contract niet wordt verlengd. Dat is behoorlijk K**! Maar helaas moet je nog wel je contract ‘uitzitten’ wat zoveel betekent als dat je je gewoon moet blijven inzetten tot de einddatum is bereikt. Dat kan psychisch nog wel eens lastig zijn, want vind de motivatie maar eens om je best te blijven doen. Vandaag geef ik je wat tips om toch het beste eruit te halen.

homeofdaisies baan kwijt werken wanneer je weet dat je contract afloopt einde contracten werken werk baan job economie motivatie mindset

Als je net dit vervelende nieuws te horen hebt gekregen: je bent niet de enige. Hoewel de economie alweer eventjes aantrekt, zijn er nog steeds veel mensen werkeloos of krijgen hun contract niet verlengd. Dit kan zijn om economische redenen of omdat de wetgeving rondom werk is veranderd. Zo moeten bedrijven sneller een vast contract aanbieden, wat ze vaak niet willen en daarom worden de werknemers vervangen. Ook ik heb net te horen gekregen dat mijn contract niet kan worden verlengd. En dat terwijl ik het ontzettend naar mijn zin heb #nietleuk #baaldag

Ondanks dat ik het wel had zien aankomen (bij mijn vorige verlenging was al aangekondigd dat het nu écht moeilijk ging worden) is het natuurlijk geen leuk nieuws om te horen. Hoe graag mijn manager ook wilde dat ik bleef, ze kreeg het van hogerhand niet voor elkaar. Het is erg jammer, maar per 1 juli werk ik dus niet meer op mijn fijne werkplek en met mijn lieve collega’s.

Het ligt er natuurlijk ook wel aan hoe ze de boodschap brengen. Als je op een vervelende manier je ontslag krijgt (bijvoorbeeld als je niet aan de eisen of verwachtingen voldoet of omdat je ruzie met je leidinggevende hebt gehad of je houding niet goed is) is het weer anders je contract ‘uitzitten’ dan wanneer het niet aan jou ligt, dat je er zelf niets aan kunt doen. Dat laatste was bij mij het geval, maar toch, je gaat de volgende dag toch even met een ander gevoel richting je werk.

Je kunt je ziek melden of al je vakantiedagen opmaken (oké, dat laatste is op zich best verstandig aangezien je weinig overhoudt als je ze laat uitbetalen; je betaalt namelijk héél veel belasting hierover), maar je blijven inzetten heeft ook zijn voordelen. Je laat hiermee zien dat je wel degelijk goed wilt presteren en hierna kun je met gerust hart een aanbeveling van je baas vragen die je weer kunt gebruiken bij je sollicitatie(s). En mijn ervaring is: je kunt beter maar werken dan thuis zitten. Nadat ik vervelend wegging bij mijn vorige baan (lees: Wanneer je je werk HAAT) heb ik 2,5 maand op de bank gezeten. Ik kan je vertellen, daar werd ik geen prettig mens van. Het was ook nog eens in de koude wintermaanden, dus ‘boodschappen doen’ was mijn enige motivatie om buiten te komen. Ik jaste er in die tijd alle seizoenen Grey’s Anatomy doorheen en duwde de hele dag weinig anders dan repen chocola naar binnen. Oftewel: thuis zitten kun je altijd nog als je aan het eind van dit contract geen nieuwe baan hebt.

Solliciteren kun je natuurlijk gewoon in je vrije tijd doen en mocht je op gesprek mogen komen bij een nieuw bedrijf kun je altijd aan je huidige werkgever vragen of je even weg mag (of natuurlijk die vrije uurtjes opnemen die je nog open hebt staan). Rond in elk geval je werk af: hierdoor kun je het ook met een goed gevoel afsluiten en achter je laten.

Dus voor nu: succes met het afronden van je huidige job en veel succes met het zoeken van wat nieuws!

Hoe vind jij het om te werken terwijl het einde van je baan in zicht is? Wat vind je het moeilijkst? xo Daisy

PS. Mocht je een leuke communicatiebaan weten (min. 24 uur) niet te ver van het Zeeuwse Goes: let me know!

Volg homeofdaisies op YouTube Instagram Facebook Bloglovin’

Advertenties

10 gedachtes over “Blijven werken ondanks je ontslag: hoe doe je dat? | Work

  1. Jody zegt:

    Had een paar maanden geleden hetzelfde verhaal, maar je moet inderdaad doorgaan. Laatste anderhalve maand was een stuk draaglijker toen ik wist dat ik een andere baan had.

    Succes met zoeken, zal rondkijken

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s